Въведение

Човешкото тяло е дом на десетки трилиони микроорганизми, като основната част се намират в червата ни. Изключително важно  за дългосрочното ни здраве е да постигнем баланс на микроорганизмите в нашия чревен тракт. За целта е нужно достатъчно количество протективни „полезни“ бактерии, които да ни пазят против неблагоприятни нашественици. Такъв тип бактерии са Bifidobacterium, Lactobacillus, F. Prausnitzii, Akkermansia muciniphila и други.

В днешно време се акцентира основно върху приема на пробиотици, които се въвеждат в червата с цел да модулират микробиотата. Проблема е, че по този начин се предлага един вид изкуствено заместване на стари с нови полезни бактерии, но не се акцентира на цялостната популация и правилното им захранване. И ето тук идват на помощ пребиотиците !

В моята практика с пациенти страдащи от различни чревни проблеми и болести- като Синдром на раздразнено дебело черво, гастрит и други, акцентирам върху стимулиране на растежа на полезни протективни бактерии в червата, а това се получава благодарение на приема на конкретни пребиотични продукти-храни и добавки!

Какво представляват пребиотиците ?

Пребиотиците представляват група субстрати (неразтворими продукти, в повечето случаи фибри), които служат за захранване на „полезните“ бактерии в нашия чревен Микробиом. Тяхната ферментация довежда до продуциране на бутират и други късо верижни мастни киселини, което довежда до по-голямо биоразнообразие на полезните бактерии. По-голямото биоразнообразие е пряко свързано с протекция на различни заболявания- не само на гастроинтестиналния тракт, но и на мозъка, сърцето, черния дроб и други органи и системи.

Видове пребиотици ?

Има различни видове пребиотици. Аз ще ги разделя тук на два основни вида, спрямо селективността им към „полезните“ и „вредните“ микроорганизми:

  • Неселективни пребиотици (захранват както „полезните“ така и „вредните“)

Пример: инулин, пектин и нишесте

  • Селективни пребиотици( имат предимно роля върху полезните протективни бактерии и частичен ефект върху “вредните” )

Пример: Галактоолигозахариди-ГОС, Фруктоолигозахариди-ФОС

Ново поколение селективни пребиотици като: XOS и АXOS – по-селективни и по-потентни към полезните бактерии в тялото, но все още в процес на проучвания за точна ефективна доза. XOS и АXOS се използват и за разработване на нови функционални храни с потенциал за намаляване на стомашно-чревни разстройства и затлъстяване.

Какви са ползите от прием на пребиотици за дългосрочното ни здраве ?

Ферментацията на пребиотиците освобождава късо верижни мастни киселини (като бутират), които се грижат за здравето на ГИТ, чревната лигавица, интегритета на интестиналната мукоза, регулират pH в червата, регулират имунната ни система. Пребиотиците служат индиректно за превенция срещу различни заболявания като затлъстяване, хронични възпаления, синдром на раздразнено дебело черво. Доказано е, че приема на правилните селективни пребиотици помагат за подобряването на имунната и чревната функция.

Пример за храни, които съдържат пребиотици: аспержи, лук и праз, домати, чесън, овес, пчелен мед, банани, пшеница, ечемик и ръж, грах, боб, семена от чиа и други.

Проблемът е в това, че трябва да се приемат твърде големи количества от тези храни, за да се достигне до нужното ефективно количество прием на пребиотици на ден. Дори тези храни съдържат ниски и недостатъчни количества пребиотици, за да се достигне до ефективна доза за превенция или лечение от заболявания. Препоръчителен прием пребиотици на ден е между 5-10гр на ден.

Рядко препоръчвам хранителни добавки, но при пребиотиците нещата са малко по-различни. Определено суплементите тук биха помогнали за постигане на желания ефект за по-кратък период от време и биха ускорили възстановителните процеси в тялото.

Кои пребиотици препоръчвам ?

  • На база на различни проучвания е установено, че комбинация от ФОС и ГОС е благоприятно при лечение на симптоми на раздразнено дебело черво и на хронични интестинални възпаления.
  • ФОС се използва при лечение на инфекциозна диария
  • ГОС се използва при лечение на констипация
  • Проучвания сочат, че инулин, полизахариди и олигофруктозата са неселективни и не помагат ефективно при гастроинтестинални проблеми.

Обобщение

Пребиотиците са препоръчителни, както за превенция така и за лечение на различни заболявания като затлъстяване, хронични възпаления, синдром на раздразнено дебело черво. Комбинация от ФОС и ГОС имат доказан ефект върху захранването на полезните бактерии в червата и постигането на чревен баланс. Ново поколение по-селективни пребиотици XOS и АXOS изгряват на хоризонта и се използват за разработване на нови функционални лечебни храни.

Референции

Оставете коментар