Микробиом и микробиомни тестове

Въведение

Преди хиляди години бащата на медицината Хипократ е казал, “всички здравословни проблеми тръгват от червата”. По това време понятия като Микробиота и Микробиом не са били познати на човечеството. След дълги години на развитие на медицината се стига до този момент на откритие на микроорганизмите. През далечната 1886 година австрийско- немски педиатър на име Теодор Ешерих открива наличието на бактерия по късно наречена Escherichia coli в стомаха на дечица оплакващи се от диария. Това откритие поставя и началото на определянето на редица други микроорганизми, които живеят в нашето тяло, някои полезни други не толкова. Това довежда впоследствие и до сензационното откритие, че именно тези малки микроскопични микроорганизми всъщност съставляват над 90% от клетките в нашето тяло, както и съответно формират нашата генетика.

В днешно време науката толкова се е развила, че благодарение на един Микробиомен тест имаме възможността да идентифицираме стотици различни видове микроорганизми в нашето здраве, както тяхната бройка, така и баланса между “полезни” и “вредни”.

Изключително впечатляващо нали ?

Ако имаме тази информация и съответно знаем как да я анализираме и интерпретираме ние можем да стигнем до първоизточника на всички наши болежки и проблеми.

Само за справка:

Влошеното здраве на нашия Микробиом се асоциира със развитието на редица заболявания като:

 • Депресивни състояния
 • Автоимунни заболявания
 • Проблеми с кожата
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Храносмилателни проблеми като симптоми на раздразненото дебело черво, гатрит, язва, колит и други
 • Репродуктивни проблеми

И други..

Добре, но какво всъщност представлява Човешкият Микробиом ?

Микробиом и баланс

Какво представлява Човешкият Микробиом

Човешкият Микробиом е съвкупност от десетки трилиони микроорганизми, които се намират върху и в нашето тяло. Тези микроорганизми на ежедневна база си комуникират, обменят генетична информация и най-общо казано се грижат за нашето здраве и благополучие.

Изключително важно е да се грижим за здравето на Микробиома ни, тъй като при неправилен начин на живот можем да навредим на баланса между полезни и вредни микроорганизми, които живеят в нашето тяло и това съответно да доведе до влошено качество на живот.

Човешкият Микробиом е съставен от 4 различни популации микроорганизми като в тази статия ще акцентирам на здравето на Чревния ни Микробиом. Чревният Микробиом формира нашата Ентерична нервна система, наричана още нашия втори мозък.

микробиом и количество микроорганизми, които населяват нашето тяло.

Основни фактори, които влияят на здравето на нашия Чревен Микробиом ?

 • Количество стрес – по високи нива на кортизол (хормона на среса) влияят пряко на разграждането и в последствие абсорбцията на важни макронутриенти и микронутриенти, също така може да се влоши пропускливостта на чревната ни стена.
 • Количество качествен сън – липса на сън води до дисбаланс и влошено/ частично абсорбиране на хранителните вещества, промяна в нивата на лептин и грелин и лоша инсулинова чувствителност и дългосрочно до чревен дисбаланс. Повече по темата прочете тук, в  секция ролята на съня и стреса върху нашето тяло.
 • Начин на хранене

Чрез благоприятен или не чак толкова благоприятен начин на хранене, можем силно да повлияем здравето на Микробиома ни.

Генерално здравословен начин на хранене, благоприятстващ развитието на полезни микроорганизми в нашето тяло включва:

 • Достатъчно количество  пребиотици и пробиотици,
 • Достатъчно количество цели и минимално преработени храни (плодове и зеленчуци и ядки други ),
 • белтъчини на ден минимум 1г на кг телесно тегло
 • нужните ни наситени и ненаситени мастни киселини за добра хормонална среда.
 • достатъчно количество течности на ден- минимум 300-400мл на кг телесно тегло
 • количество кофеин не повече от 200мг до 400мг на ден (строго индивидуално има хора, които не толерират добре кофеина и съответно при тях и 1 чаша кафе е много)
 • Спорт- аеробна и анаеробна активност

Редица проучвания сочат, че двигателната култура влияе позитивно на здравето на чревния ни Микробиом. Хората, които се занимават със спорт ежедневно имат по-голямо разнообразие на полезни микроорганизми в тялото си.

 • История на заболявания и проблеми със гастроинтестиналния тракт (синдром на раздразненото дебело черво, колит, гастрит и други). Това води до нарушена абсорбция на макронутриенти и микронутриенти и е предпоставка за развитие на дефицити на хранителни вещества.
 • Хронично ползване на антибиотици – води до дисбаланс в чревната флора, значително по- високо количество на вредните (болестотворни микроорганизми) в нашия ГИТ и съответно до възпалителни процеси в нашето тяло и влошена пропускливост на червата.
 • Наднормено тегло или под нормено тегло– пряко влияние на процента подкожни мазнини в нашето тяло и съответно до влошена абсорбция на хранителни вещества и влошено здраве на ГИТ.

Какво представляват Микробиомните тестове и какви са техните ползи

Микробиомните тестове са част от персонализираната медицина, която навлиза все по-сериозно и в науката за храненето. Микробиомните тестове ни предоставят изключително ценна информация за:

 • Разнообразието и баланса между “полезни” и “вредни” микроорганизми, които живеят в нашето тяло.
 • Нашият  Ентеротип, който се сформира още в началните години на живот. Той се базира главно на нашата генетика и в последствие се повлиява от нашите ежедневни хранителни избори. Това от своя страна предопределя и вида диета благоприятна за дългосрочното ни здраве!
 • Функционирането на различните системи (Имунната ни система, Храносмилателната и други) ;
 • пътища за пренос на информация в нашето тяло, чревно-мозъчна ос, чревно-сърдечна ос, чревно- чернодробна ос.
 • Ранна фаза на метаболитно заболяване,
 • дефицит на различни микронутриенти
 • инсулиновата ни чувствителност
 • възможността ефикасно да разграждаме макронутриентите (мазнините, въглехидратите и протеините)

Критерии за избор на качествен микробиомен тест

Когато писах тази статия преди повече от 3 години, микробимните тестове не бяха така широко разпространени както и това какво може да постигнем след направата на микробиомен тест. Науката се разви до голямата степен, както и възможността да изберем конкретен микробиомен тест спрямо нашите цели.

Важно е също така да разграничим маркетинг подвеждащата информация от реалната информация за ползите от микробиомните тестове.

Критерии при избор на микробиомен тест, фецес диагностиката трябва да предоставя следната информация:

 1. Не само качествено, а и количествено измерване на различните микроорганизми не на процентен принцип, а точно количестово измерване по видове и различни щамове
 2. Идентификация на полезни ключови за нашето здраве бактерии като Akkermancia muciniphila за интегритета на интестиналната мукоза, F.Prausnitzii – менажиране на тегло и инсулинова резистентност , Bifodobackterim видове, Lactobacillus видове , Streptococcus thermophilu и дурги
 3. Иденификация на патогенни бактерии причинители на чревни проблеми и болести като C. difficile, Candida, H.Pylori, Klebsiella pneumoniae и други
 4. Идентификация на гъбички като Candida spp, Geotrichum spp, Microsporidium spp, Rhodotorula spp и други
 5. Идентификация на паразити като Cryptosporidium , Entamoeba histolytica и други вредни патогенни паразити
 6. Идентификация на архае видове продуциращи високи количества метан като Methanobacteriaceae семейство
 7. Идентификация на вируси като Epstein-Barr Virus, Cytomegalovirus и други
 8. Различни важни физиологични маркери за здраве или за възпалителни процеси в червата като Zonulin – индикатор за пропускливи черва, стандард за оценка на Пропускливи черва ( Leaky Guts ) ;  Caloprotectin– златен стандард за диагноза за болест на червата Irritable bowel disease (IBD)  ;  secretory IgA– възпаления в червата и проблеми с интестиналната бариера, нисък имунитет ; pancreatic elastase– панкреатичен ензим златен станарт за оценка на работата на оанкреаса, продукцията на енизми като амилаза и липаза , използва се за оценка на панкреаса и неговата функция ;
микробиомни тестове

Моят опит с Микробиомните тестове

Имам възможността да се занимавам с анализ на фецес диагностика вече над 5 години. За този период се убедих в тяхната полза, точност и възможност от персонализиране на диетата на дадения индивид. Резултаите от микробиомните тестове дават ценна информация за лечение и превенция на различни заболявания на червата и не само. Микробиомният тест е индикатор за цялостно здраве на организма и взаимовръзката между различните органи и системи в нашето тяло. Резултатите от микробионите тестовете ми помогнаха да изградя персонален лечебен възстановителен план, съобразявайки се с Ентеротип-а на дадения пациент, както и съответно максимално да персонализирам моите препоръки, като включа само определени лечебни микробиомни супер храни, които са благоприятни за тяхното здраве и елиминираме токсични храни, които компрометират тяхното здраве. Също така ми дадоха ценна информация за превенция на различни автоимунни заболявания като Псориазис, Множествена Склероза и други, което предопредели нуждата от изписването на конкретни определени добавки и лекарства за своевременно менажиране на проблема. Микробиомните тестове дават и информация за различните антибиотици и резистентността на дадения човек, което позволява коректна терапия само с антибиотик, който не е резистентен за дадения пациент.

Библиография