in body - telesen analiz

Анализ на телесния състав и компонентите, които изграждат нашето тяло е от първостепенно значение за изготвяне на точната хранителна програма спрямо спецификите на дадения човек. Toва е неинвазивен метод за получаване на детайлна информация за структурата на дадения човек полезна както за спортити, хора занимаващи се активно с даден спорт , така и за хора с медицинска симптоматика- пациенти.

За кого е предназначен IN BODY телесен анализ ?

В моята практика като диетолог използвам точният метод на биоимеданс машина, за да направя детайлен анализ по различните компоненти, които изграждат дадения човек. Телесният анализ дава информация полезна както за атлети така и за пациенти.

Редица клинични проучвания при пациенти с наднормено тегло, проблеми с инсулина или друга медицинска история използват метода на биоимпеданс машина с цел сладене на прогрес и здравословни маркери.

Каква полезна информация можете да получите за вашите спортни цели ?

 • изграждане на мускулна маса
 • горене на мазнини както вътрешни така и външни
 • възстановяване на организма от натоварване
 • Прием на целево калории за деня за постигане на точните резултати
 • Прием на белтъчини и нуждата на тялото
 • Минерално съдържание в костите и ставите
 • Базов метаболизъм
 • Следене на прогрес във времето дали диетата е успешна

От какво е съставено нашето тяло ?

Нашето тяло е изградено от 5 различни компонента:

 1. Вода в тялото ( вътреклетъчна и извънклетъчна вода )

Вътреклетъчната вода спрямо извън клетъчната вода е добре да е 3:2 . Вътреклетъчната вода показва колко добре е хидратирана клетката дали е здрава и с нужните градивни частици. От другата страна извънклетъчната вода показва възпалителните процеси в тялото, високо количество на ECW = Extracellular water е равно на възпаления в организма и довеждат до пренос на токсини в кръвта.

 1. Количество мазнини в тялото – количество адипозна тъкан

Телесният анализ на bioimpedance машина дава информация за количеството мазнини в тялото както външни подкожни мазнини (subcutaneous fat area) така и вътрешни мазнини (visceral fat area) около органите.

Мазнините в тялото се измерват в проценти като генерална препоръка за здравословни нива при възрастни е при мъжете около 10-15% и жени между 18-25%. Разбира се при атлети се наблюдават и по-ниски нива на омазняване в тялото, но и тук е добре това да е за кратък период тъй като твърде нисък процент мазнини има влияние върху хормоналната ни среда.

Вътрешните мазнини около органите се измерят благодарение на биоимеданс анализ. Площта на вътрешните мазнини ( visceral fat area ) е препоръчително да е под 100 cm2 , като в идеалният вариант е между 20-40 cm2.

Рисковете за здравето породени от твърде висок процент вътрешни мазнини се асоциират с вътрешно омазняване около органите, риск от кардиоваскуларни усложнения, висок холестерол, проблеми с кръвното налягане и инсулт.

     3. Количество мускулна маса в тялото

Количеството чиста мускулна маса е от изключително значение не само за спортистите, но и за обикновения човек, тъй като те са индикатор за общо здраве и силна и дълголетие. Ниско количество мускулна маса води до симптоми на саркопения и до редица усложнения с напредване на възрастта. Смята се, че след 30-годишна възраст в организма започват да преобладават физиологични хормонални и дегенеративни процеси, които водят до намаляване на мускулната маса и сила с до 5% на десетилетие. Тези процеси на атрофия и дегенерация не са предизвикани единствено от липса на физическа активност, защото се наблюдават и при активно спортуващи. Важно е да се спортува редовно и да се акцентира на тренировки със съпротивление с цел хипертрофия на мускулите в тялото.

Анализът дава и сегментиран анализ на мускулната маса в различните части на нашето тяло. Както и информация, ако имаме дисбаланс спрямо горна и долна част или доминантна лява или дясна ръка или ляв или десен крак. Изключително полезна информация тъй като при евентуален дисбаланс е добре да се акцентира повече на изоставащата част от тялото и упражненията да бъдат така структурирани в тренировъчната програма. От изключително значение е да се постигне баланс между мускулните групи. Телесният анализ дава прекрасна база за изграждане на индивидуален тренировъчен план на атлета и следене на прогреса във времето дали изгражда достатъчно и балансирано количество мускулна маса.

    4.Минерално съдържание в тялото

Добрият телесен анализ дава информация освен за количество минерали в тялото така и конкретно количество минерали в костите ни ! От съществено значение за пациенти с проблеми със ставите и костите е редовното следене на техния минерален състав с цел превенция от настъпване на остеопения и в последствие от остеопороза. При нисък % резултат е добре да се преразгледа диетата и да се включат повече качествени храни с калций, витамин Д3 и витамин К2, както и включването на противовъзпалителни храни като куркума, джинджифил и антиоксиданти. Ниското минерално съдържание на организма е предпоставка за направата на лабораторни изследвания за ключови показатели свързани с костно-минералната плътност.

    5.Белтъчини в тялото

Количеството белтъчини в тялото също се измерват. Нашето тяло има нужда от градивни частици под формата на протеини, добра препоръка е минимум 1гр на килограм на ден , а за активно спортуващи около 2гр и нагоре на килограма телесно тегло. Ниското количество на протеин в диетата довежда до загуба на чиста телесна маса – мускулна маса и довежда до лошо възстановяване на тялото след тренировка.

Каква медицинска информация можете да получите от изследването ?

 1. Фазов ъгъл – клетъчно здраве и възстановяване

Фазовият ъгъл е може би най-недоразбраният индикатор в телесния анализ. Той е свързан с клетъчното здраве , добрата клетъчната регенерация и възстановяване на организма от натоварване и стрес, както и добрата структура на клетъчната мембрана.

Фазовият ъгъл в биоимпедансна машина предоставя ценна информация за електрическите свойства на тъканите, която може да се използва за оценка на тяхното физическо и функционално състояние. Тази информация може да бъде полезна за клинични приложения, като наблюдение на прогресията на заболяването, оценка на отговора на лечението и насочване на вземането на решения за лечение.

Фазовият ъгъл се измерва в градуси като висок резултат над 7 градуса и нагоре говори за добри регенеративни възстановителни клетъчни процеси, докато под 5 и нагоре за влошени процеси и недохранване с важни хранителни вещества. Фазовият ъгъл винаги се разглежда заедно с другите индикатори и никога отделно тъй като е важно връзката с други показатели като минерално съдържание в организма и количество белтъчини в тялото. В контекста на атлетите висок фазов ъгъл означава добро възстановяване от натоварване, висок протеинов синтез, а в контекста на пациентите говори за достатъчно захранване на организма с хранителни вещества и добър отговор на предписаната терапия за даденото заболяване.

 1. Възпалителни процеси в тялото

Телесният анализ предоставя ценна информация за възпалителните процеси в тялото и в различните зони на нашето тяло, благодарение на резултата ECW (extracellular water) – извън клетъчна вода в тялото и в различните органи и части на тялото. Извън клетъчната e важна за транспортирането на хранителни вещества и отпадъчни продукти извън тялото, както и преноса на кислород в тялото.

 1. Вътрешно омазняване около органите

Вече споменахме за опасностите от високо количество вътрешно омазняване като проблеми свързани с кардиоваскуларната система, омазняване около черен дроб и сърце. Важно е следенето на регулярна база и идентификация на процента омазняване на организма.

 1. Индекс на телесно омазняване – BMI

Индексът на телесна маса показва степента на затлъстяване на човека. Важно е да имаме предвид, че не взима предвид количеството мускулатура в тялото. Висок процент на BMI при пациенти говори за метаболитни проблеми, затлъстяване ( obesity) и инсулинова резистентност. Разбира, се BMI е само индикатор за общо здраве и винаги трябва да се разглежда комплексно заедно с други лабораторни параметри.

Колко време продължава измерването и анализа ?

Измерването на машината продължава 1-2минути. Методът е неинвазивен като анализа се извършва на база на електропроводимостта на водата в нашето тяло. За това е важно в деня на изследването тялото да е добре хидратирано.

Анализът на самите резултати изисква повече време около 30мин до 1час, като детайлно се дава информация за различните компоненти и каква информация дават по- отделно и събирателно. Информацията заедно с лабораторни общи и хормонални резултати се използва за изграждане на лечебна хранителна програма или спортна хранителна програма с цел подобряване на състоянието на организма и постигане на по-добра физика.

Какво да правим в деня на изследването ?

Телесен анализ - какво да правим преди това ?

 • По възможност избягвайте да се храните (особено с тежки храни богати на въглехидрати и мазнини) около 2-3 часа преди самият тест
 • Не консумирайте кофеин 6-8 часа преди теста за максимално точни резултати
 • Хидратирайте се добре в последните 24ч и преди изследването
 • Не е препоръчително теста да се прави непосредствено след тренировка. Ако планирате да тренирате в този ден, направете го след анализа!
 • Свалете всички метални неща като часовници, гривни и бижута и др. по време на теста

Колко често да правите изследването ?

Препоръчително е да се прави телесния анализ регулярно на месечна база за проследяване на прогреса от тренировките и диетата, както за пациенти дали предписания лечебен хранителен режим е благоприятен и терапията оптимална за постигане на резултати.

РЕФЕРЕНЦИИ

1. Nutrition – InBody BWA for Medical Professionals [Internet]. Available from: https://www.inbodybwa.com/nutrition/
2..Yamada Y, Yoshida T, Murakami H, Kawakami R, Gando Y, Ohno H, et al. Phase angle obtained via bioelectrical impedance analysis and objectively measured physical activity or exercise habits. Scientific Reports [Internet]. 2022 Oct 14;12(1). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9568532/pdf/41598_2022_Article_21095.pdf

3.InBody USA – Accurate & quick segmental muscle, fat and water analysis [Internet]. InBody USA. Available from: https://inbodyusa.com