Темата за Микробиом и Ентеротип са изключително популярни в контекста на персонализираната медицина и наука за хранене. Редица публикации за персонализираното хранене адресират важността на определянето и съобразяването със спецификите на нашия Ентеротип в избора на хранителен режим, благоприятен за дългосрочното ни здраве.

Какво представлява Ентеротипа ни ?

Ентеротипът ни е съвкупност (клъстър) от определени видове микроорганизми, които населяват нашия ГИТ. Нашият Ентеротип се сформира още в ранна детска възраст между 9тия до 36 месец. Ентеротипът ни не се повлиява от географското ни местоположение, годините ни, здравословното ни състояние и други външни околни фактори. Той се базира главно на нашата генетика и нашите хранителни навици като остава относително константен в хода на нашия живот.

Кои са спецификите при отделните хора спрямо Ентеротипа ?

Теорията за хранителен режим съобразен с нашия ентеротип се базира на идеята, че в зависимост от типа Ентеротип, хората са предетерминирани да усвояват по-добре определени хранителни групи поради наличието на определени видове бактерии и по-ефективни храносмилателни ензими, които да помогнат за усвояването на храната.

Тази хипотеза е тествана в редица клинични проучвания, където селектират хората на база на ентеротипа им.

Проучване

В тази публикация ще споделя резултатите от едно от проучванията, където участват 62 човека.

Предварително е направен микробиомен анализ (чрез метода секвениране от ново поколение) с цел да се идентифицира/определи Ентеротипа на участниците в проучването.

Хората са поставени на диета богата на растителна храна – високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, като важно е да се отбележи, че общото количество приета енергия при всички участници е еднакво (общото количество калории) и е проследено на база на хранителни дневници.

Това, което се наблюдава по време на проучването (период от 6 месеца) е изключително интересно. Хората с Ентеортип 2 отслабват значително повече (разлика от 3.5кг) в сравнение с хората с Ентеротип 1 и в последствие (в период от 1 година) ефективно поддържат свалените килограми.

Това потвърждава теорията, че в зависимост от Eнтреотипа ни, ние усвояваме по-добре дадени макронутриенти и определени групи храни. В случая хората с Ентеротип 2 са по-склонни да понижат тегло при спазване на хранителна програма с по-високо съдържание на фибри от колкото на мазнини. От другата страна хората с Ентеротип 1-B type са по-склонни да покачат тегло при хранителен режим по-богат на въглехидрати от колкото на мазнини.

Обобщение

Важно е да се отбележи, че все още информацията е недостатъчна, за да се заключи с нужната точност за ефективността на диетата спрямо нашия Ентеротип! Тепърва повече информация от проучвания и от реалната практика на специалисти ще бъде достъпна, което съм сигурен, че ще постави основите на нов поглед над Персонализираното хранене.

Референция към проучването:

Pre-treatment microbial Prevotella-to-Bacteroides ratio, determines body fat loss success during a 6-month randomized controlled diet intervention

ПП:

Специфика при подбора на хранителен режим спрямо нашия Ентеротип

Ентеротип 1- Бактероиди 

Този Ентеротип е характерен за хора, които консумират и добре усвояват месо, риба и млечни продукти. Диети благоприятни за хора с Ентеротип 1 са Палео диета, Кето диета и ниско въглехидратна диета. Хората с Ентеротип 1 имат склонност да консумират доста прости рафинирани захари, което повлиява лошо на здравето им и довежда до чревна дисбиоза. Важно е простите захари да се заменят с комплексни, които съдържат достатъчно количество фибри.

Ентеротип 2- Превотела 

Този Ентеротип е характерен за хора, които консумират и добре толерират предимно растителна храна. Диети благоприятни за хора с Ентеротип 2 са Вегетарианска и Веган хранителна програма.
Важно е да се внимава при такъв тип диети за възможни дефицити на важни микронутриенти като вит. Б12, желязо и други (повече информация прочети тук) както и да се консумира достатъчно белтъчини минимум 1г на кг телесно тегло за неактивно спортуващи и минимум 1.6-1.8гр на кг телесно тегло за активно спортуващи.

Ентеротип 3- Руминококи

Този Ентеротип е характерен за хора, които се хранят балансирано с достатъчно белтъчини, въглехидрати и мазнини. Благоприятна хранителна програма при такъв тип хора е Балансираната диета. Хората с Ентеротип 3 имат предиспозиция да се хранят с доста еднотипно меню, именно заради това е препоръчително да включим разнообразни хранителни продукти, за да можем да захраним “полезните” бактерии в нашето тяло и да си набавим нужните микронутриенти.

7 Comments

 1. Станислав януари 10, 2022 at 8:58 am - Reply

  Много интересна и полезна информация.За да си осигурим максимално ефективна диета ,персонално за нас е важно да я съобразим с нашия ентеротип.

 2. Жана куртева януари 10, 2022 at 7:26 pm - Reply

  Чудесен анализ. Аз не съм медицинско лице, но много неща ми се изясняват. Ще използвам компетентна та Ви помощ. Благодаря!?

  • Панко Станчев януари 10, 2022 at 8:28 pm - Reply

   С радост ще помогна 🙂

 3. Румяна Денчева януари 16, 2022 at 7:47 pm - Reply

  Впечатлена съм от публикацията , която ме насочи към изясняване структурата на чревния микробиом и в частност взимосвързаните с него ентеротипи . Интересно , с познавателна стойност за мен , е представена зависимостта на избор от персонализирана диета с конкретния ентеротип . Моля , автора да продължи да разширява обхвата от подобни съобщения свързани с хранителните режими

 4. Екатерина Цекова март 31, 2022 at 8:53 am - Reply

  Информацията е ценна и е важно да можем да определим относително лесно какъв е нашият ентеротип, за да можем да се съобразим с препоръките.

 5. С април 21, 2023 at 1:44 pm - Reply

  Може ли да се промени ентеротипа?

  • Панко Станчев юли 30, 2023 at 11:27 am - Reply

   Ентеротипа ни се заражда в ранна детска възраст и остава непроменен в хода на нашия живот. Определни фактори като диетата могат да изменят, но не изцяло нашия ентеротип.

Оставете коментар