Лекарства и хранителни добавки- тяхната роля за изграждане на имунната ни система ?

В тези пандемични времена, всеки се чуди как да се предпази от настинка, грип и да “подсили” имунната си система. С едно кликване на мишката попадаме на десетки реклами на лекарства и хранителни добавки, които ни обещават, даже някои гарантират “Здраве и Защита за нашата имунна система”.

Добре можем ли да се доверим на тези твърдения ?

 Какво казват проучванията ?

Проучванията сочат, че прием на медикаменти е полезно само при положение, че нашия организъм страда от дефицит на определен микроелемент или при диагностицирано автоимунно заболяване.

Освен това проучванията сочат, че витамините и минералите се усвояват значително по- ефективно от нашия организъм чрез прием на храна от колкото от хранителни добавки!

На база скорошни проучвания по темата учени от Harvard Medical School съобщават, че разликата между хората, които се разболяват често (повече от веднъж на 6 месеца) и тези които боледуват рядко ( по-малко от веднъж за период от 3-5 години) е на база достатъчно количество и качество на приетата храна, регулиране на стреса в ежедневието и достатъчно физическа актовност!

Кога да се приемат и кои хранителни добавки ?

При диагностициран  дефицит на някои от микронутриенти, които коментирахме в част 2 е препоръчително тяхното навременно добавяне чрез хранителна добавка!

Следните хранителни добавки биха имали ползи целогодишно при средностатистическия човек, който се храни непълноценно (с доста високо количество на преработени храни):

Омега 3 мастни киселини:

Омега 3 мастните киселини, както коментирахме в част 2 са изключително важни поради противовъзпалителните им свойства и ползите от регулиране на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и за баланса между Омега 3 и омега 6. Имат и пряко влияние за “заздравяване” на адаптивната ни имунна система.

Тук проучванията сочат за ползи от допълнителен прием на омега 3 поради простата причина, че за средностатистическия човек е доста трудно да си набави нужното количество само чрез храната. Освен това поради силно индустриализираното производство в днешно време повечето храни са бедни на омега 3, което от своя страна довежда до свръх консумация на омега 6 мастни киселини.

На база проучвания по темата прием на омега 3 мастни киселини по 1г на ден (около 250мг комбинация от EPA и DHA) е препоръчителната дневна доза. При определени случаи има сведения за ползи от допълнителен прием до на ден.

Витамин Д

За повечето хора е трудно да си набавят нужното количество само чрез прием на храна и за жалост целогодишно трудно можем да си набавим достатъчно количество витамин Д от слънчева светлина. Именно  поради тези причини е препоръчително допълнително суплементиране. Като препоръките са между 800-1000 IU дневно за здрави индивиди и при определени ситуации до 4,000 IU. Препоръчвам винаги при прием на добавки над препоръчителната дневна доза да бъде под наблюдение на специалист!

Важно е да се отбележи, че на база проучванията няма сведения за допълнителни ползи от прием на витамин Д при хора с оптимални нива. Нормалните нива на витамин Д в кръвта са  между 50 nmol/L- 75 nmol/L.

Добавка с витамин Ц

Прием на високи дози Витамин Ц до 1 грам на ден води до понижено количество настинки на база проучвания систематизирани от Cochrane Database of Systematic Reviews. От друга страна, проучвания сочат, че трябва да се внимава с токсичността от високи дози вит.Ц. Високи дози от над на ден биха довели до храносмилателни проблеми и риск от развитие на камъни в бъбреците и други.

Ползи и рискове от прием на лекарства и хранителни добавки ?

Лекарства за имунна система

Лекарствата имат своето място при хора с диагностицирано автоимунно заболяване. Важно е да подчертая, че при здрави хора лекарствата не трябва да се използват за превенция от имунодефицит. Всяко едно лекарство крие своите рискове като някои от страничните ефекти са доста сериозни като световъртеж, загуба на апетит, сърцебиене и други. Именно поради тази причина препоръчвам задължително да се консултирате със специалист преди да започнете имуносупресивна или имуномодулираща терапия с лекарства.

Добавки за имунна система

Ако сте прочели статията ми : Истината за хранителните добавки, то най- вероятно сте запознати с мнението ми за хранителните добавки на пазара, подплатено с актуални научни данни и примери.

На кратко искам да подчертая, че индустрията за хранителни добавки е все още недостатъчно регулиран сектор, именно поради тази причина безопасността и ефективността на суплементите на пазара остава под един голям въпросителен. Може да се спекулира за точното количество активно вещество, което се слага във всяка една добавка, което от своя страна довежда до потенциална опасност от натравяне- достигане до токсичност. Има и не малко случаи със злоупотреби на различни производители и добавянето на различни забранени субстанции в хранителни добавки, именно поради липсата на адекватна регулация на производство и пускането им на пазара.

Освен това голям проблем при прием на мултивитамини, които съдържат големи дози витамини и минерали е потенциалната опасност от взаимно съперничене в усвояването на няколко витамина или минерала едновременно поради участието им в едни и същи канали за пренос в нашия организъм. За обяснение на сложното научно твърдение, ще използвам пример с витамините Ca и Mg, които в големи дози приети на веднъж или пък не равномерен прием от единия или другия витамин довеждат до взаимно инхибиране (потискане) и съответно липса на усвояване. По този начин въпреки, че приемаме големи дози и от двата витамина опасността от дефицит именно поради влошена абсорбция се покачва значително.

За средностатистическия човек е препоръчително да суплементира само с точно определени витамини и минерали и в съответното количество за правилно функциониране на нашето тяло.

Въпреки това при определени случаи като при възрастни хора, бременни и при специални ситуации, които имат нужда да приемат едновременно различни витамини и минерали в по-големи дози е по- удобен вариант да приемат Мултивитаминен и минерален суплемент, който съдържа внимателно подрани минерали и витамини съобразени със здравословното им състояние.

Цената дали си струват ?

Сигурно след прочетеното по-горе се досещате до колко си струва да си дадете парите за хранителни добавки. Цената им е необосновано висока, а ползите от приема на мултивитамини е доста противоречив.

Моите препоръки са да приемате хранителни добавки само при нужда и след направен лабораторен тест за идентифициране на евентуален дефицит.

 

Обобщение

В част 3 разгледахме ролята на лекарствата и хранителните добавки в подсилване на имунната ни система.

Прием на хранителни добавки е препоръчителен само ако имате диагностициран дефицит, именно поради тази причина кръвен тест за анализ на важните витамини и минерали в нашето тяло е препоръчителен веднъж на година и при определени ситуаии на всеки 3 до 6 месеца.

Изключение правят някои специални ситуации като при бременност, кърмене и в напреднала възраст, когато внимателно подбран мултивитаминен и минерален комплекс би имал добри ползи за нашето здраве.

Лекарствата имат своето приложение за лечение на автоимунни заболявания и при сериозен спад на имунната ни система. Отново подчертавам, че тяхната роля не е за превенция от заболявания и като всички медикаменти крият рискове, някои от които могат да бъдат с фатален край.

Библиография

Оставете коментар