Микробиом и баланс
Продължаваме темата за Микробиом и Микробиота като днес на фокус е Ентеротипа ни.
Какво представлява нашия Ентеротип ❓
Ентеротип представлява клъстър от определени видове микроорганизми, които преобладават в нашия индивидуален Микробиом.
Нашият Ентеротип се сформира още в началните години на животa ни и е независим от пол, възраст, тегло и географското ни местоположение. Той се базира главно на нашата генетика и в последствие се повлиява от нашите ежедневни хранителни избори. Това от своя страна предопределя и вида диета благоприятна за дългосрочното ни здраве!
Има три различни вида Ентеротипа:
✅Ентеротип 1- Бактероиди
Този Ентеротип е характерен за хора, които консумират и добре усвояват месо, риба и млечни продукти и мазнини. Диетa благоприятнa за хора с Ентеротип 1 са Палео диета, Кето диета и ниско въглехидратна диета. Хората с Ентеротип 1 консумират и доста прости рафинирани захари, което повлиява лошо на здравето и довежда до чревна дисбиоза. Важно е простите захари да се заменят с комплексни такива, които съдържат достатъчно количество фибри.
✅Ентеротип 2 Превотела
Този Ентеротип е характерен за хора, които консумират и добре толерират предимно растителна храна. Диети благоприятни за хора с Ентеротип 2 са Вегетарианска и Веган хранителна програма.
Важно е да се внимава при такъв тип диети за възможни дефицити на важни микронутриенти като вит. Б12, желязо и други (повече информация прочети тук) както и да се консумира достатъчно белтъчини минимум 1г на кг телесно тегло за неактивно спортуващи и минимум 1.6-1.8гр на кг телесно тегло за активно спортуващи.
✅Ентеротип 3- Руминококи
Този Ентеротип е характерен за хора, които се хранят балансирано с достатъчно белтъчини, въглехидрати и мазнини. Благоприятна хранителна програма при такъв тип хора е Балансираната диета. Хората, които се класифицират с Ентеротип 3 се хранят обаче доста еднотипно, именно за това е препоръчително тук да включим разнообразни хранителни продукти, за да можем да захраним “полезните” бактерии в нашето тяло и да си набавим нужните микронутриенти.
⚠️Темата за различните Ентеротипа е доста всеобхватна и противоречива. Тепърва науката ще потвърди ефективността на Микробиомните тестове.
❗️За сега резултатите са повече от обнадеждаващи и редица пред клинични и клинични проучвания сочат за ползите от диета базирана на нашия Индивидуален Микробиомен Ентеротип !

Оставете коментар