Здравейте приятели!
В днешнaта кратка статия ще обърна внимание на изцяло 100% растителен хранителен план, а именно Веган диета.
Искам да подчертая , че нямам нищо против растителен хранителен план. Някои мои клиенти поради етични, духовни и екологични причини предпочитат прием на само растителна храна. Чувстват се страхотно, пълни са с енергия и качеството им на живот се подобри значително!
⚠️Трябва да се има предвид обаче, че изцяло растителен хранителен план е доста рестриктивен и сам по себе си не означава здравословен.
Важно е да присъстват балансирано всички нужни, както макронутриенти, така и микронутриенти за правилното функциониране на организма. Акцента трябва да е върху прием на цели и минимално преработени растителни храни като плодове, зеленчуци, ядки и др.
Често срещани хранителни дефицити поради неправилно структурирана Веган диета са :
❌Липса на достатъчно количество белтъчини както и достатъчно верижно-разклонени и есенциални аминокиселини някои от които са левцин,валин, метионин, триптофан. Хубаво е да се помисли за допълнителен прием на протеин на прах от соя, грах и ориз и/или комбинация от няколко веган източника.
❌Креатин
Доста трудно, почти невъзможно е да си набавим нужното ни количество креатин само благодарение на растителна храна, именно поради тази причина препоръчвам прием на хранителна добавка- креатин монохидрат по 5мг на ден.
❌ Омега 3 мастни киселини ( EPA и DHA)
Има доста храни от растителен произход като орехи, които съдържат Алфа-линоленова киселина (ALA) за жалост обаче тя неефективно се конвертира в Ейкозапентаенова киселина (EPA) и Докозахексаенова киселина (DHA), на които дължим благоприятния противовъзпалителен ефект и редукцията на вредни свободни радикали в нашето тяло. Именно поради тези причини препоръчвам прием на хранителна добавка от водорасли съдържаща нужните дози EPA и DHA между 500-1000mcg.
❌Липа на витамин Б12, който се намира само в животински продукти
Препоръчвам прием на добавка между 500-1000 mcg на ден, под езика ( сублингвално), за да се избегне така наречения First pass metabolism ефект на черния дроб.
❌Витамин D
Един от на- често срещаните дефицити, поради това, че сме рядко изложени на пряка слънчева светлина целогодишно.
Доста трудно почти невъзможно е да си го набавим чрез храната. Препоръчително е прием на между 400 и 2000 IU на ден.
⚠️Препоръчвам да се консултирате със специалист преди да предприемете изцяло растителен хранителен план, за да се запознаете с евентуалните ползи и рискове от спазването на такъв тип диета!